woensdag 18 april 2012

Creatine bijwerking? Creatine kan geen gevaar!

Mogelijke creatine bijwerkingen

De meest voorkomende creatine bijwerkingen die toegeschreven worden aan het gebruik zijn krampen, diarree of misselijkheid. Krampen worden gerelateerd aan uitdroging van de spieren. Het is essentieel om voldoende te drinken om het vocht en de elektrolyten aan te vullen die verloren gegaan zijn door het zweten. Wanneer de vochtgehalte in het lichaam weer in balans wordt gebracht, verdwijnen de krampen.
Sommigen beweren dat creatine de kans op lever- en nierziekten verhoogt, dat het de spieren beschadigt en dat het sommige kankers zou veroorzaken. Tot op heden, en er zijn toch al honderden studies uitgevoerd over creatine, is er nog geen enkel bewijs geleverd. Creatine is het meest onderzochte voedingssupplement dat tegenwoordig verkrijgbaar is.
Hoe komt dan dat vele mensen deze verhalen over creatine bijwerkingen geloven? Meestal is het een foutje van de media: een journalist interpreteert een studie verkeerd of krijgt een opinie van iemand die zeer weinig van creatine afweet, schrijft er een stukje over in de krant en de algemene indruk van creatine is gevormd. Daarom is het dat vele mensen een totaal verkeerd beeld hebben van creatine en de creatine bijwerkingen. Het zegt voldoende dat er al zoveel studies over creatine zijn uitgevoerd, en er tot op heden nog steeds geen bewijs van creatine bijwerkingen gevonden is.
Studies tonen aan dat er zelfs geen direct verband bestaat tussen creatine en bijwerkingen zoals krampen, misselijkheid of diarree. Alle personen die klaagden over deze verschijnselen zijn onderzocht, en men kwam tot de conclusie dat deze symptomen een andere reden hadden. Zo was het vochtgehalte van de personen die krampen hadden, veel te laag.
Tegenstanders beweren dat creatine het lichaam uitdroogt, waardoor krampen ontstaan. Niets is minder waar: uitdroging is zeer zelden een probleem dat veroorzaakt wordt door de inname van creatine supplementen. Dr Richard Kreider, één van de meest vooraanstaande onderzoekers van creatine, komt tot de conclusie dat creatine niet de oorzaak is van uitdroging of krampen.
Het is wel zo dat tijdens de eerste dagen van de ladingfase, de spieren meer vocht vasthouden, maar dit is totaal het tegenovergestelde van uitdroging! Een gevolg is dat je minder moet urineren omdat het lichaam meer water vasthoudt. Daarom is het geen slecht idee om meer te drinken wanneer je creatine inneemt, maar studies toonden aan dat het niet essentieel is. Voldoende water drinken is immers altijd een goed idee.

Grootste van alle creatine bijwerkingen:
meer spiermassa

Het grootste voordeel van creatine kan voor sommige mensen ook de grootste creatine bijwerking betekenen, namelijk een toename van de spiermassa. Zoals we weten, wegen spieren meer dan lichaamsvet. Meer spiermassa betekent dus ook automatisch een hoger lichaamsgewicht.

Voor de meeste sporters is het geen probleem om meer spiermassa, en dus een hoger lichaamsgewicht, te hebben. Het lichaam wordt steviger, en dit heeft in de meeste sporten een groot voordeel. Denken we maar even aan voetballers of basketballers die een duel moeten aangaan met een tegenstrever. Een sterk lichaam heeft hier heel wat voordelen bij. Toch is voor andere sporters het extra gewicht eerder een ballast. Sprinters, hoog- en verspringers, lange afstandslopers en beoefenaars van atletiekdisciplines hebben meer voordelen bij een lager lichaamsgewicht.
Voor deze mensen wegen de voordelen van creatine misschien niet op tegen het toegenomen lichaamsgewicht. Bovendien zorgt één kilootje meer voor heel wat problemen bij sommige sporters. Denken we maar aan judoka’s of boksers, die in gewichtscategorieën worden ingedeeld. 1 kilo betekent hier een enorm verschil!
Een veelgehoord fabeltje is dat vrouwen, naast een grotere spiermassa, ook een lagere stem en haargroei in het gezicht krijgen. Ze “vermannelijken” als het ware. Deze bijwerkingen komen enkel voor bij het gebruik van anabole steroïden. Deze veranderingen doen zich immers voor omdat er mannelijke hormonen worden ingenomen (anabole steroïden).
Creatine is een product dat van nature in het lichaam voorkomt en het gebruik brengt geen verandering in de hormonenhuishouding met zich mee. Studies die speciaal werden uitgevoerd om dit te onderzoeken, bevestigen dit.

Een andere nadelige creatine bijwerking: overmatig gebruik van koolhydraten

Eén van de grootste creatine bijwerkingen heeft niet rechtstreeks met creatine te maken. Het betreft het overmatig gebruik van koolhydraten, samen met creatine. Vele gebruikers nemen tot 90 gram koolhydraten per dosis creatine. Dit is veel te veel. Een overmatig gebruik van koolhydraten leidt tot insuline resistentie. Insuline is een dikmaker, die de cholesterol en de bloeddruk doet stijgen, het wordt meestal direct opgeslagen als lichaamsvet en heeft een nadelige invloed op hart- en vaatziekten.
Tegenwoordig bestaan er vele koolhydraatarme diëten, die wonderwel werken. Zowel mensen die vele kilo’s moeten vermageren, als krachttrainers die de laatste vetrolletjes willen zien verdwijnen, zijn gebaat bij een dergelijk dieet.
Minder lichaamsvet zorgt niet enkel voor een slankere lijn, maar ook voor meer energie, een lagere cholesterol en bloeddruk, een verminderde kans op hartziekten en een beter algemeen gevoel.

Personen die geen creatine zouden mogen nemen

Kinderen onder de 18 wordt aangeraden om geen creatine te nemen. Jongeren moeten eerst alles op alles zetten om optimale resultaten te behalen. We denken dan aan:
  • een goed trainingsprogramma volgen
  • gezond bij blijven eten
  • voldoende rust tussen de trainingen nemen
  • een gezonde levenswijze aanhouden
  • Eiwitten uit natuurlijke producten of Whey shakes

Pas als al deze factoren perfect gevolgd worden, kan men overwegen om creatine supplementen in te nemen, maar enkel na overleg met de ouders en een medisch expert.

Effecten van creatine op lange termijn

Er zijn ondertussen honderden studies over creatine uitgevoerd en geen enkele van deze studies laat een gevaar voor de gezondheid zien, zelfs niet wanneer creatine gedurende zeer lange tijd ingenomen wordt. We moeten niet vergeten dat creatine reeds meer dan 30 jaar op de markt is, en nooit zijn er serieuze risico’s of problemen gemeld.
We kunnen dus enkel concluderen dat het gebruik van creatine supplementen geheel veilig is, tenminste als het volgens de juiste dosering en voorschriften wordt gebruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten